تحلیلی بر مقوله کشاورزی شهری و امکان پیاده سازی آن در کلان‌شهر تهران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 پژوهشگر پسا دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری

2 دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری

10.22034/gahr.2023.415364.1937

چکیده

با توجه به افزایش جمعیت شهرنشین جهان، نیاز به مواد غذایی بیش از پیش اهمیت یافته است. از این‌رو یکی از راهکارهای مؤثر در واکنش به افزایش جمعیت شهرنشینان به‌ویژه در کشورهای درحال‌توسعه، گسترش و ترویج کشاورزی شهری است. در واقع شهروندان جامعه می‌توانند از فضای اختصاص داده شده به کشاورزی شهری، نهایت بهره‌برداری را در قالب ظرفیت‌های زیست‌محیطی و اقتصادی ببرند. کشاورزان شهری از طریق مزارع شهری و تولید محلی خودمصرف، سوخت فسیلی مورد نیاز برای حمل‌ونقل، بسته‌بندی و فروش مواد غذایی را به میزان قابل‌توجهی کاهش می‌دهند. همچنین به دلیل نزدیکی به مصرف‌کنندگان، باعث گردش درآمد در سراسر یک منطقه می‌شود که این کار به سهم خود رشد اقتصادی را برای جامعه مورد نظر به‌همراه دارد. در این فضاها اغلب مردم با هدف تولید غذا، دورهم جمع می‌شوند و به فعالیت می‌پردازند، بنابراین توسعه مشارکت اجتماعی از دیگر مزایایی این پدیده است.
لازم به ذکر است، کشاورزی شهری در کنار مزایای فوق، با موانع و چالش‌هایی نیز مواجه است. در واقع با مرور تجربه کشاورزی شهری در شهرهای مختلف دنیا به این نتیجه می‌رسیم که این پدیده باید توأم با بسترسازی در حوزه‌های فضایی و اجتماعی و فرهنگی صورت گیرد و در غیر این صورت، توسعه و ترویج کشاورزی شهری قطعاً با چالش‌هایی همراه است. در واقع برای دستیابی به منافع و مزایای کشاورزی شهری لازم است بر این چالش‌ها غلبه کرد. در واقع اگر می‌خواهیم کشاورزی شهری گسترده و کارآمدی داشته باشیم، نیاز به ایجاد قوانین و بسترهای لازمی از سوی حاکمیت داریم. در واقع باید هم‌زمان با توسعه و ترویج کشاورزی شهری، مقررات و قوانین شهرداری‌ها کاملاً مشخص و صریح در این مورد تدوین شود و همچنین واحدهای تولید محصولات کشاورزی شهری به ثبت برسند تا قابل نظارت و بر اساس اصول محیط زیستی باشند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

An analysis of urban agriculture and the possibility of its implementation in the Tehran metropolitan

نویسندگان [English]

  • mostafa khazaee 1
  • moslem babajani 2
1 post-doctoral researcher in geography and urban planning
2 PhD student in geography and urban planning
چکیده [English]

Due to the increase in the world's urban population, need for food has become more important. Therefore, one of the effective solutions in response to the increase in urban population, especially in developing countries, is the expansion and promotion of urban agriculture. In fact, the citizens of society can take maximum advantage of the space dedicated to urban agriculture in form of environmental and economic capacities. Through urban farms and local self-sufficient production, urban farmers significantly reduce the fossil fuel needed to transport, package and sell food. Also, due to its proximity to consumers, it causes the circulation of income throughout a region, which in turn leads to economic growth for the community in question. In these spaces, most people gather and engage in activities with the aim of producing food, so the development of social participation is one of other benefits of this phenomenon. It should be noted that, in addition to above benefits, urban agriculture also faces obstacles and challenges. In fact, by reviewing the experience of urban agriculture in different cities of the world, we come to the conclusion that this phenomenon must be accompanied by creation of a platform in the spatial, social and cultural fields, and otherwise, the development and promotion of urban agriculture is definitely associated with challenges. Actually, to achieve the benefits of urban agriculture, it is necessary to overcome these challenges. In fact, if we want to have extensive and efficient urban agriculture, we need to create necessary laws and platforms from the government. Actually, together with the development and promotion of urban agriculture, regulations and laws of municipalities should be formulated clearly and explicitly in this matter, and also the production units of urban agricultural products should be registered so that they can be monitored and based on environmental principles.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Keywords: urban agriculture
  • Tehran metropolitan
  • urban management
  1. بازگیر سعید؛ فیروزی زهرا؛ علی اکبر شمسی پور و معصومه مقبل (1398) تحلیل فضایی شرایط محیطی کشاورزی شهری در کلان شهر تهران (مطالعه موردی: منطقه 5)، فصلنامه پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری، دوره 7 ، شماره 1
  2. پورمحمدی، محمدرضا؛ قربانی، رسول (1383) شیوه‌های حفاظت از باغ‌ها و اراضی کشاورزی و آثار آن بر تراکم شهری در ایران، نشریه صفه دوره 14، شماره 38
  3. حجتی، غلامرضا (1371) مجموعه کامل قوانین و مقررات شهرداری‌ها و شورای شهر تهران، گنج دانش
  4. دستجردی عرفان؛ قرائتی، مهران و مهدی معینی (1395) بررسی اثربخشی کشاورزی شهری بر توسعه پایدار، ششمین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار و عمران شهری
  5. روضاتی سید حمیدرضا و عبدالحمید قنبران (1391) ارتقاء کیفیت زیستمحیطی شهرها با رویکرد کشاورزی شهری (نمونه موردی: شهراصفهان)، فصلنامه معماری شهری پایدار، سال اول، شماره 1
  6. شامی، صالح (1397) امکان­سنجی توسعه کشاورزی شهری (مورد مطالعه :شهر شبستر)، پایان­نامه کارشناسی ارشد، گروه جغرافیا و برنامه­ریزی شهری، دانشگاه تبریز
  7. شفیعی، عاطفه (1393) طراحی پارک کشاورزی شهری با رویکرد مشارکت مردمی(نمونه موردی: زمین‌های جنوبی دانشگاه اصفهان)، پایان‌نامه کارشناسی ارشد
  8. شمشیری، سجاد؛ دارابی، حسن و هما، بهبهانی (1391) ساخت مشارکتی باغ اجتماع - گامی به‌سوی شهر پایدار، دومین کنفرانس برنامه‌ریزی و مدیریت محیط‌زیست، تهران، دانشگاه تهران
  9. صادقی، زهرا (1391) طراحی و ساماندهی منظر کشاورزی شهری، نمونه موردی اراضی کشاورزی جنوب تهران، پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه شهید بهشتی
  10. قانون حفظ و کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها، 1374
  11. کاظمی، سید علی؛ تبریزی، مریم(1389) مجموعه قوانین محیط‌زیست شهری، موسسه نشر تهران: انتشارات شهید بهشتی
  12. مثنوی، محمدرضا؛ بانگیان، حسین؛ جلال صرامی و امیر راه‌ساز(1391) کشاورزی شهری راه‌کاری محیطی برای حفظ و احیاء ساختار اکولوژیک شهر، دومین کنفرانس برنامه‌ریزی و مدیریت محیط‌زیست، تهران، دانشگاه تهران،
  13. مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی شهر تهران(1389) کشاورزی شهری، دانش شهر، شماره 25
  14. معتمدی، مسعود(1381) زمین و جایگاه آن در توسعه شهری، مجله شهرداری‌ها، تهران، سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور
  15. مهندسین مشاور بافت شهر، مطالعات طرح تفصیلی ویژه باغ‌های کن
  16. نصیر پور، فاطمه الزهرا، بیرگانی مولایی، ندا (1400) اصول و معیارهای طراحی فضاهای عمومی شهری با رویکرد تقویت تعاملات اجتماعی استفاده کنندگان از فضا (نمونه ی موردی: پارک ساحلی کیانپارس)، مجله جغرافیا و روابط انسانی، دوره 4، شماره 1.
  17. ولی­پور، سجاد؛ اکبری؛ محمدرضا و کیانوش ذاکر حقیقی(1392) برنامه­ریزی استراتژیک در راستای توسعه کشاورزی شهری با روش سوات، فصلنامه مطالعات مدیریت شهری. سال پنجم، شماره 15
  18. Allotment Act (Scotland) 1950
  19. April Philips, 2013, Designing urban agriculture: A Complete Guide to the planning, Design, Construction, Maintenance & Management of Edible Landscapes, Published by John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey.
  20. Britain Allotment act 1950
  21. CJ Lim & Ed Liu, 2010, Smartcities+eco-Warriors, Routledge, Barcelona, Spain, P17
  22. FAO 2007. Profitability and sustainability of urban and pre-urban agriculture
  23. 1999. Urban and peri-urban agriculture: a new challenge for the UN food and agriculture organization, by A.W. Drescher & D. Iaquinta. Rome.
  24. Holland Barrs Planning Group (2002) Urban Agriculture Strategy, City of Vancouver
  25. http://hdoa.hawaii.gov/arm/agricultural parks
  26. http://www.grpg.org
  27. https://www.incredible-edible-todmorden.co.uk
  28. Irvine, S., L. Johnson, and K Peters (1999). "Community gardens Sustainable Landuse Planning: A case-study of the Alex Wilson Community Garden", Local Environment, 4(I):33-46
  29. Mazereeuw, Bethany, 2005, Urban Agriculture Report, prepared for the region of Waterloo.
  30. Mougeot, 2008, Luc J.A, Urban Agriculture: Definition, resence, ptentioals and risks.
  31. Peck, S. 2003. Towards an Integrated Greenroof Infrastructure Evaluation for Toronto.The Green Roof Infrustructure Monitor, 5 (1)
  32. Rana, P. M. (2006). Environmental considerations of urban agriculture: a case of Rajshahi city, Bangeladesh. The Journal of Geo-environment, 6:28-40.
  33. Ratta, A. & Nasr, J. (1996). Urban agriculture and the African urban food supply system. AfricanbUrban Quarterly 11(2/3):154–161.
  34. Schmelzkopf, K. 1995, urban community gardend as contested space, Geographical review, 85.
  35. Sutic, Nada 2003, How green roofs can improve the urban environmental in uptown Waterloo, University of Waterloo, Environmental Studies, Waterloo.
  36. Wekerle, G. R. (2004). Food justice movements: policy, planning, and networks. Journal of Planning Education and Research, 23 (4):378-386.
  37. Zigas, Eli, 2015, Guide to Implementing the Urban Agricultural Incentive Zones Act New California: law makes it easier for cities and counties to foster urban agriculture.