توسعه کشاورزی ارگانیک و موانع فراروی آن از دیدگاه کارشناسان کشاورزی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

دانشگاه آزاد پارس آباد/ ایران

چکیده

بر خلاف برنامه هایی که نشان از امنیت تولید بعد از ورود تکنولوژی به کشاورزی داشت، اصلی ترین هدف آن یعنی تولید غذا نیز به خطر افتاده و باعث شده که در دهه های اخیر امنیت و سلامت غذا در قالب پروتکل ها و قراردادهای بین المللی مورد توجه قرار گیرد و تحقیقات متخصصان کشاورزی متوجه کشاورزی ارگانیک گردد. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش های توسعه کشاورزی ارگانیک و به روش توصیفی- همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل کارشناسان کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و مرکز آموزش کشاورزی استان اردبیل (365=N) بودند که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی و یا کارشناسی ارشد در یکی از گرایش‌های مهندسی کشاورزی بوده و در یکی از سازمان‌های مذکور اشتغال داشتند که بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 171 نفر تعیین شد. نمونه گیری بر اساس روش طبقه ای با انتساب متناسب بود و در داخل طبقه ها تعداد نمونه مورد نیاز به طور کاملاً تصادفی انتخاب شدند. ابزار اصلی
جمع آوری داده ها، پرسشنامه بود که روایی محتوایی آن توسط کارشناسان و صاحبنظران تولیدات ارگانیک تأیید شد. پایایی ابزار سنجش با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تأیید گردید که مقدار آن 76 .0 به دست آمد. نتایج تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، حکایت از شناسایی سه چالش اصلی شامل بینشی، اطلاعاتی و اقتصادی داشت. این عوامل درمجموع 28/ 64 درصد از کل واریانس مربوط به متغیرهای چالش های توسعه کشاورزی ارگانیک را تبیین کردند. با توجه به نتایج، توسعه کشاورزی ارگانیک بیش از هر چیز مستلزم توسعه اطلاعات تولیدکنندگان نسبت به تولید محصولات ارگانیک می باشد تا با اتکا به آن و برنامه ریزی در جهت ارائه آموزشهای بنیادین و اساسی به منظور ارتقا سطح دانش تولیدکنندگان، چالش های توسعه کشاورزی ارگانیک را مرتفع نمود .

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Barriers of Organic Agriculture from the Perspective of Agricultural Experts

نویسنده [English]

  • leila karpisheh
Azad university/ parsabad/ iran
چکیده [English]

In recent years, the introduction of technology into agriculture has led to a focus on food safety and health. Unfortunately, this has also jeopardized the main goal of food production. As a result, agricultural experts have become aware of the importance of organic farming, and international protocols and contracts have been put in place to address food safety. To better understand the challenges of developing organic agriculture, a study was conducted using a descriptive-correlational method. Agricultural experts from several organizations in Ardabil Province with bachelor's or master's degrees in agricultural engineering were surveyed. The sample size was 171 individuals, randomly selected within the classes. The questionnaire used to collect data was validated by organic product experts and stakeholders and had a reliability score of 0.76 using Cronbach's alpha coefficient. The results of the analysis revealed three main challenges to the development of organic agriculture: perceptual, informational, and economic. These challenges accounted for 64.28% of the total variance related to organic agriculture development. The study suggested that the development of information for organic product producers is crucial to overcoming these challenges. Providing education to upgrade the knowledge of producers is also essential for the success of organic agriculture development.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Development
  • Organic Agriculture
  • Barriers
  • Factor Analysis
پاپ زن، ع.، شیری، ن. 1391 . بررسی موانع و مشکالت توسعه کشاورزی ارگانیک. فصلنامه
اقتصاد فضا و توسعه روستایی .1 :126-113 .
- خوشبخت، ح.، رنجبر، ا.، عزتی، ر. 1391 . بررسی چالش های گذر از کشاورزی رایج به کشاورزی
ارگانیک از دیدگاه کارشناسان جهاد کشاورزی شهرستان شیراز. کنگره ملی کشاورزی ارگانیک،
اردبیل، دانشگاه محقق اردبیلی.
- رضائی، ر.، صفا، ل.، صالحی مقدم، ن. 1391 . تحلیل موانع توسعه کشاورزی ارگانیک در
شهرستان زنجان از دیدگاه کشاورزان روستای کناوند. اولین کنفرانس ملی راهکارهای دستیابی به
توسعه پایدار، تهران، وزارت کشور.
- رضائی، ر.، منگلی، ش. 1394 . فراتحلیل موانع و چالش های حرکت از کشاورزی مرسوم به
سوی کشاورزی ارگانیک در ایران. دومین همایش ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست،
اردبیل، دانشگاه محقق اردبیلی.
- کارپیشه، ل. )1401 .)شناسایی چالشهای کاربرد کشاورزی دقیق از دیدگاه کارشناسان کشاورزی
استان اردبیل. جغرافیا و روابط انسانی، 5( 1 ، )صص 421 – 4.
- کامکار، ب. و مهدوی دامغانی، ع. )1387 .)مبانی کشاورزی پایدار )چاپ اول(. مشهد: سازمان
جهاد دانشگاهی.
- - International Federation of Organic Agriculture Movement (IFOAM) (2007).
The policy framework of organic food and farming. IFOAM training manual
on organic farming..
- -Karimi A, Sadigi H and Babaee A. 2011. Examine the obstacles to the
development of organic farming point of view of experts of the Ministry of
Agriculture. Iranian Journal of Agricultural Economics and Development, 42
(2): 242-231. (In Persian).
- - Olhan, Emine , Ataseven, Yener , and Gun , Sema. (2005). Organic Farming
in Turkey. Pakistan Journal of Biological Sciences .8(3).PP.505-509.
- - Rehber. T & Sule Turkan, 2002, Prospects and challenges for developing
countries in trade and production of organic food and fibers The case of
Turkey, British food Journal.
- - Rointer SB, Darnhofer I, Somsook S and Vogl CR, 2009. Consumer
perceptions of organic foods in Bangkok, Thailand. Food Policy, 33(2): 112-
121.
- - Yarashynskaya, A., and Prus, P. (2022). Precision agriculture implementation
factors and adoption potential: the case study of polish agriculture .Agronomy,
12(9), 2226: doi.org/10.3390/agronomy12092226 Zhang, Q. (2016). Precision
agriculture technology for crop farming. Oxfordshire, Taylor & Francis.
- -Yagoobi J and Taheri S. 2012. Olive production analysis from the perspective
of farmers in the city Tarom. Proceedings of the National Congress of Organic
Agriculture, University Mohageg Ardabili, Ardabil 28-26 October 2012. (In
Persian).
- -Yagoobi J and Naseri A. 2010. Discuss strategies to support the work of
organic farmers. Proceedings of the First National Conference on sustainable
agriculture and healthy crop production, Agriculture and Natural Resources
Research Center. (In Persian).